1 november 2018
Tekst en foto door Joke Haartsen (Gynaecoloog, QUOLE Medisch Centrum Waalre)

 

Hoe groot is de kans op een complicatie na een schaamlipcorrectie?
Gelukkig heel klein.

Helaas brengt iedere operatie risico’s met zich mee. Dat geldt dus ook voor een schaamlipcorrectie. Gelukkig is het een relatief eenvoudige ingreep die heel goed onder plaatselijke verdoving uitgevoerd kan worden waardoor de risico’s van een narcose vervallen.

Er zijn een paar risico’s waar je rekening mee moet houden.

– De meest voorkomende complicatie is dat de wond open kan gaan. Als dat gebeurt is het meestal maar over een klein gedeelte van de wond. Dat kan gebeuren als er teveel spanning op de hechtingen staat. Heel soms komt dat door een ontsteking. Het risico op een ontsteking is gelukkig extreem klein. Alleen als je rookt, heb je daar meer kans op. Spanning op de hechtingen komt meestal doordat de zwelling (die altijd na de operatie optreedt) meer is dan gebruikelijk. Gelukkig is het bijna altijd zo dat de wond dan vanzelf alsnog helemaal sluit en je er na ongeveer 6 maanden niets meer van ziet. Het is helaas niet mogelijk om de wond nadat hij open gegaan is alsnog te sluiten. Je moet dan wachten tot het litteken helemaal rustig is. Dat duurt 3-6 maanden.

– Verder is er het risico op asymmetrie. Natuurlijk probeer je met de operatie de linker en rechter kant zoveel mogelijk gelijk te maken. Niemand is echter helemaal symmetrisch. Het is dan ook niet mogelijk om de linker en rechter schaamlip helemaal symmetrisch te krijgen.

– Een andere mogelijke complicatie is een nabloeding. Bij een nabloeding is er ruim bloedverlies uit de wond. Meestal kan zo’n bloeding gestopt worden door 10 minuten goed tegen de wond te drukken door bv op een opgerolde handdoek te gaan zitten. Als dat onvoldoende helpt kan het nodig zijn om het bloedende vaatje dicht te branden. Gelukkig is ook dat uitermate zeldzaam. Het komt helaas wel eens voor dat er een flinke bloeduitstorting zit. Dat is niet fijn, maar gaat gelukkig altijd vanzelf over.

De kans op complicaties is afhankelijk van een aantal factoren:

1 De dokter natuurlijk. Hoe meer ervaren de operateur, hoe kleiner het risico op complicaties.

2 De vrouw zelf. Als je rookt is het risico op een slechte wondgenezing groter. Daarnaast is het wel heel belangrijk om je goed aan de leefregels te houden. Als je bv een week na de operatie gaat fietsen, paardrijden of lekker lang in bad gaat kan je problemen verwachten.

Veel vrouwen zijn bang voor verminderd gevoel in de schaamlippen of schaamstreek. Gelukkig is dat een risico waar je bij een goed uitgevoerde operatie helemaal geen rekening mee hoeft te houden.

Al met al is de kans op complicaties dus heel klein en zijn de gevolgen daarvan beperkt. Je kunt die kans nog verkleinen door je goed aan de leefregels te houden en te kiezen voor een arts met ruime ervaring.