Overgangsklachten en je vagina

In tegenstelling tot de mannen blijven vrouwen niet tot op hoge leeftijd vruchtbaar. En misschien is dat maar goed ook omdat een zwangerschap veel vraagt van je lichaam. Rond je veertigste raken je eitjes langzaam op en verandert je menstruatiecyclus. Vijf tot tien jaar voor je laatste menstruatie sla je wat vaker een eisprong en soms ook een menstruatie over. Je kunt ook een eisprong krijgen waarbij meerdere eitjes tegelijk rijpen. En net zoals je hormonen een feestje houden tijdens een zwangerschap, is nu de balans ook weer een beetje zoek. Door die pieken en dalen in je hormoonhuishouding ontstaan er allerlei lichamelijke en geestelijke ‘ongemakken’ in en na de overgang.

Op de website van Vrouw en overgang lees je meer over de oorzaak en de mogelijke verschijnselen van de overgang. Ook kun je bij een overgangsconsulent terecht zoals de praktijken van Care for woman. Zij kijken en onderzoeken je klachten en maken samen een behandelplan.

Voor sommige lichamelijke klachten kun je ook zelf naar een specialist gaan. Je kunt dan de vaginale klachten laten verhelpen die ontstaan door de verandering in je hormoonspiegel. Maar je kunt ook de cosmetische nadelen van de overgang laten verhelpen. Hier lees je meer over behandelingen van vaginale klachten en hier over cosmetische behandeling van je vagina na de overgang.