Hoe noem je het/haar?

Doosje, flamoes, foef, kut, mossel, muts, pantoffel, poes, preut, schede, snee, spleet, vulva, of de nieuwste: Poenie. De vagina heeft in de loop der jaren telkens een andere naam gekregen. Dat het lastig is om het vrouwelijke geslachtsorgaan een naam te geven merkten de Romeinen al. Voor hen was vagina helemaal geen net woord. Zij gebruikten de ‘vulva’. De ordinaire Romeinen hadden het over de ‘cunnus’. ‘Vagina’ betekende dan ook eerst gewoon ‘schede’, het omhulsel van een zwaard. Vagina had toen niets te maken met het vrouwelijke geslachtsorgaan of iets seksueels. Dit kwam pas later doordat de Romeinse soldaten vagina als woord voor vrouwelijk geslachtsorgaan gebruiken als soldatenjargon. Omdat Romeinse soldaten niet heel vriendelijk met (overwonnen) vrouwen omgingen werd het woord als zeer ongepast gezien.

Het duurde lang voordat ‘vagina’ een woord werd dat iedereen gebruikte. In Frankrijk gebruikte ze het woord al in de 16e eeuw maar in Nederland werd het pas in 1722 voor het eerst gebruikt.

Vagina was dus ooit een grof woord en is nu netjes. Met kut is het net andersom. Dit is van een ‘net’ woord veranderd naar een iets wat grof woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel en een vloekwoord.  Een van de eerste keren dat ‘kut’ in het Nederlands opduikt is in de 16e eeuw als ‘die cutt kussen’ genoemd wordt als hobby van een groep studenten uit Leuven. ‘Kut!’ als vloekwoord is pas een eeuw oud.

 

schede als vagina naam

Maakt de naam van je vagina uit

Een naam van een persoon of voorwerp geeft (onbewust) een associatie met een vorm. Dit hebben Ramachandran en Hubbard aangetoond met hun ‘Bouba en Kiki experiment’. de naam van een vagina zegt iets over hoe je haar zietWaar het woord Bouba geassocieerd werd met rond, warm en zacht. Werd Kiki geassocieerd met hoekig, duurzaam en stug. Of een naam hoekig of rond is, komt waarschijnlijk door de vorm die de mond maakt bij het uitspreken van de naam. Voor de vagina zijn er ook ronde en hoekige benamingen. Zo is kut en snee hoekig en is poes, mossel en poenie rond. Dus kies vooral een naam die past bij hoe jij je ‘vagina’ ziet of wilt dat je partner of dochter haar moet zien.