Incontinentie als je niest lacht of sport

Door de overgang kunnen –netzoals door een zwangerschap- de bekkenbodemspieren verslappen. Hierdoor kunnen deze spieren de urinebuis niet meer goed afsluiten waardoor je –als de spanning op je blaas toeneemt- een beetje urine kan verliezen. Van deze (stress-)incontinentie kun je last hebben als je niest, lacht of sport. Je kunt dit op 3 manieren behandelen. Omdat de oorzaak ligt in de verslapping van de bekkenbodemspieren is de meest eenvoudige oplossing het ‘trainen’ van deze spieren. Dat trainen doe je met een bekkenfysiotherapeut. Je krijgt dan oefeningen en/of de spieren worden verstevigd door elektrostimulatie.
Als het trainen van de bekkenbodemspieren geen uitkomst biedt zijn er nog twee andere behandelmethoden. Heb je al bij de kleinste inspanning last van urineverlies dan kiezen de meeste vrouwen voor een operatie, zoals het laten plaatsen van een verstevigend bandje (de TVT operatie).

Laserbehandeling bij incontinentie

Heb je milde of matige klachten dan kun je ook een behandeling met laser ondergaan. Hierbij wordt met behulp van –een gefractioneerde CO2- de vaginavoorwand verstevigd. Doordat de vagina verstevigd wordt, wordt de blaas/urinebuis ondersteund en dichtgehouden. De vagina neemt zo het laatste beetje over van wat de bekkenbodemspieren eigenlijk zouden moeten doen. Deze behandeling is voor 80 tot 85% van de behandelde vrouwen succesvol.