Een strakkere vagina

Na een zwangerschap kunnen je bekkenbodemspieren verslapt zijn. Dit komt enerzijds door de hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap maar ook het dragen van je kindje in de baarmoeder kunnen de bekkenbodemspieren verslappen. Hierdoor hebben sommige vrouwen (en/of partners) het idee dat hun vagina heel wijd is geworden. Uit onderzoek blijkt dat mannen eigenlijk niet kunnen voelen of dat een vagina wijd is of niet. Zij voelen enkel of de vagina opening wijder is. Als vrouw kun je natuurlijk wel minder wrijving voelen bij het vrijen. Het is niet zo dat het verstrakken van je vagina je gevoeliger of ongevoeliger maakt. Door een zwangerschap kunnen ook het aantal zenuwuiteindjes in de vaginawand verminderd zijn. Deze zenuwuiteindjes komen bij het strakker maken van je vagina niet terug. Dit betekent ook dat ze door het trainen van je spieren of een laserbehandeling niet zullen verdwijnen.

Trainen van de bekkenbodemspieren

Voor een strakkere vagina zijn er 3 behandelingen. De minst ingrijpende is het trainen van de bekkenbodemspieren zodat deze je vagina strakker maken. Dit doe je samen met een bekkenfysiotherapeut. Als dit niet werkt dan kun je kiezen uit onderstaande behandelingen.

Laserbehandeling

In Nederland is de laserbehandeling voor het verstrakken van je vagina sinds kort ook mogelijk. Met deze behandeling wordt de vaginawand verstrakt. De laser stimuleert de slijmvliezen van je vagina, waardoor ze verstevigt en verstrakt. Daarbij wordt de wand beter doorbloedt waardoor de bekleding van je vagina verjongt. De elasticiteit van je vagina neemt ook toe en ze wordt makkelijker vochtiger, waardoor een verbeterde seksuele prikkeling optreedt. Bovendien vermindert door het verstevigen van de vaginawand eventueel urineverlies (milde stressincontinentie). Deze laserbehandeling wordt ook gebruikt bij vrouwen na de overgang, waarbij de vagina droger en gevoeliger geworden is.
Deze behandeling vindt plaats in de polikliniek en kan zonder verdoving uitgevoerd worden. Je hebt 3-4 behandelingen nodig, telkens om de 4 weken. Daarna heb je jaarlijks 1 behandeling nodig om het effect te behouden.

 

Operatie

De meest ingrijpende ingreep is een perineoplastiek, een operatie waarbij de vagina nauwer wordt gemaakt. Dit doen ze door je spieren aan de ingang van de vagina naar elkaar toe te brengen met hechtingen. Daarbij wordt ook de overtollige huid aan de ingang van je vagina verwijderd. Om deze manier krijg je meer controle over je spieren. Deze operatie duurt ongeveer een half uur en kan onder narcose of met een plaatselijke verdoving. Deze behandeling is niet zonder risico. De vagina kan te strak worden of pijnlijk bij het vrijen. Dit komt niet zo vaak voor en is op te lossen met een hersteloperatie.

Waarschuwing bij een operatie voor een strakkere vagina

Er worden ook operaties aangeboden waarbij niet de de spieren worden ingekort maar waar de spieren als het ware aan elkaar geregen worden. Hierbij wordt een hechtingsdraad als een soort broekriem door de vaginamondspieren geregen. Net zoals een broekriem zal bij het knappen van de hechting de vaginamond weer groter worden. Daarnaast wordt de vaginamond hierdoor ook heel kwetsbaar. Vraag bij je specialist hoe de behandeling eruit ziet die hij of zij biedt.