Het verhelpen van de cosmetische veranderingen door de overgang

Als je vagina door de overgang of door het ouder worden verandert van vorm, kun je dat als onsierlijk ervaren. Het gaat dan met name om het groter worden van de clitoriskap (de huidplooi om je clitoris) en het verslappen van de grote schaamlippen.

Verkleinen van de clitoriskap

Je clitoris is best wel groot. De gemiddelde clitoris heeft een schacht van 4 tot 5 cm. Ze heeft een hoefijzervorm en loopt onder de grote schaamlippen door. Wat je aan de buitenkant ziet is de clitoriskap (clitoriscapuchon). Dit is een stukje huid wat je clitoris beschermt. Als je opgewonden bent dan zwelt het iets op zodat het als een soort ‘airbag’ een ‘stootkussentje’ vormt. De grootte van de clitoriskap verschilt per vrouw. Dat geldt ook voor de clitoris. Niet alleen hormonen spelen daar een rol bij ook je leeftijd is bepalend. Zo is je clitoris op je 35ste vier keer zo groot als zij in je pubertijd was. Op latere leeftijd verslapt de huid rondom je vagina. Hierdoor lijkt de clitoriskap groter.
Met een clitoriskapcorrectie kun je de overtollige huid weg laten halen. Hierdoor valt ze binnen de grote schaamlippen. Daarbij ligt de clitoris meer aan de oppervlakte waardoor het stimuleren makkelijker wordt. Hier zie je voor en na foto’s van een clitoriskapcorrectie.

Het aanpassen van je grote schaamlippen

Als je ouder wordt, veranderen je schaamlippen. Dit komt met name door het verliezen van het vet in de schaamlippen. Je grote schaamlippen hebben een beschermende functie. Zij beschermen de kleine schaamlippen en de ingang van je vagina. Door het verlies van het vetweefsel in je grote schaamlippen verliezen ze niet alleen hun beschermende functie ook zien ze er anders uit. Dit is op te lossen door een lipofilling van de schaamlippen. Bij deze behandeling worden de grote schaamlippen met eigen vetweefsel gevuld waardoor ze voller worden en je je natuurlijke beschermkussentjes weer terug hebt.

Als je vindt dat ze te groot zijn dan kun je altijd een schaamlipcorrectie overwegen. Lees hier meer over de verschillende behandelingen en de risico’s. Ook staan er een aantal tips die je kunt gebruiken bij het kiezen van een specialist. www.jouwvaginapagina.nl/alsjevaginanietbijjepast