Vaginale klachten na de overgang

Herstellen en verjongen van de vaginawand met de FemiLift laser

Door hormoonveranderingen in de overgang treden er veranderingen op in de slijmvliezen en het bindweefsel rondom de vagina. De huid van de vagina wordt daardoor dunner, droger en gevoeliger. Dit wordt ook wel vulvovaginale atrofie genoemd. Ongeveer 40% van de vrouwen krijgt na de overgang klachten van vaginale atrofie. Door deze veranderingen neemt de elasticiteit en stevigheid van de vagina af, wordt de vagina gevoeliger voor vaginale infecties, droger en minder makkelijk vochtig bij het vrijen. Tevens worden in de loop van de jaren de vagina en de ingang van de vagina nauwer. Deze veranderingen kunnen leiden tot ongemak, bloedverlies en pijn bij het vrijen.

Een ander mogelijk symptoom is stressincontinentie (urineverlies bij drukverhoging als gevolg van het verouderen van de vaginawand).

Met een vaginale laserbehandeling (gefractioneerde CO2 laser) kan de vaginawand hersteld worden. De laser stimuleert de slijmvliezen van de vagina, waardoor de vagina verstevigt, beter wordt doorbloed en de bekleding van de vagina verjongt. De elasticiteit van de vagina komt hierdoor terug, de vagina wordt makkelijker vochtiger, waardoor een verbeterde seksuele prikkeling optreedt. Bovendien vermindert door het verstevigen van de vaginawand eventueel urineverlies.

Voor wie is de behandeling geschikt

De behandeling is geschikt voor alle vrouwen met vaginale klachten en pijn bij het vrijen na de overgang.

Vrouwen die behandeld zijn voor bijvoorbeeld borstkanker en daardoor vervroegd in de overgang gekomen zijn, kunnen deze behandeling veilig laten uitvoeren.

De behandeling

De behandeling vindt plaats op de polikliniek en kan zonder verdoving worden uitgevoerd. Er zijn 3-4 behandelingen nodig, telkens om de 4-6 weken. Daarna zijn jaarlijks ongeveer 1-2 behandelingen nodig om het effect te behouden.

De laserstraal dringt ongeveer 0,5 mm in de vaginale huid, diep genoeg om het niveau van de huid te bereiken, waar nieuw collageen gevormd wordt. Maar niet zo diep dat andere organen geraakt kunnen worden.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u direct uw normale werkzaamheden hervatten. Het is verstandig om tot 3 dagen na de behandeling geen gemeenschap te hebben.

De risico’s zijn minimaal. Complicaties zijn niet beschreven.

Resultaat

De meeste vrouwen merken na de eerste behandeling al een duidelijke verbetering.

In de literatuur blijkt dat bij 80-90% van de vrouwen de klachten van branderigheid, droogheid, pijn bij het vrijen helemaal of vrijwel volledig verdwijnen. Bij vrouwen met urineverlies bemerkt 80-85% een afname van de klachten of zijn de klachten volledig verdwenen.

Consult

Om te beoordelen of deze behandeling voor u geschikt is, kunt u een afspraak maken voor een informatief consult. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld.

Het eerste consult bij QUOLE Medisch Centrum Waalre is vrijblijvend. U wordt altijd gezien en behandeld door gynaecoloog Joke Haartsen en weet van tevoren precies wat de behandeling inhoudt, wat er gaat gebeuren en wat de kosten van de behandeling zijn, inclusief nazorg.

Wachtlijst

Vanwege de planbare zorg en de kleinschaligheid van Medisch Centrum Waalre, zijn we er op gericht om de wachtlijsten en de wachttijd tussen consult en behandeling zo kort mogelijk te houden.

Bekijk hier de actuele wachttijden.
Specialisme: Gynaecologie


ZKN beoordeling
Vanaf mei 2016 is Gynaecologie (Cosmetisch) als specialisme toegevoegd aan QUOLE Medisch Centrum Waalre. Dit specialisme is nog niet beoordeeld door ZKN en valt daarom (nog) niet onder het keurmerk. In de volgende audit zal dit worden meegenomen.